Lifestyle focení miminka: Co na sebe a další tipy

Co na sebe a další tipy

Lifestyle focení miminek

Rady a tipy, jak se připravit na focení u vás doma.

Lifestyle focení v pohodlí domova volí hlavně rodiny, které se nechtějí s novorozeným miminkem přesouvat do ateliéru.

Co je lifestyle newborn focení?

Jde o protipól klasického polohovacího new born focení (spící mininko s nejrůznějšími rekvizitami) a hodí se i pro starší miminka, které už napózovat nelze. Jelikož se koná ve známém prostředí, je také mnohem uvolněnější.

Lifestyle new born se také mnohem více než jen na miminko soustředí i na zbytek rodiny. Pokud cítíte, že vaše miminko chcete mít raději v náruči, než v košíku, je to pro vás ta pravá volba.

Spousta záběrů vzniká i neplánovaně, zvláště, máte-li další děti, které jsou velmi spontánní.

Jak se na focení připravit, aby proběhlo co nejlépe a bez stresu? Tady je pár tipů a odpovědí na nejčastější otázky:

Kde se bude fotit?

Jelikož u lifestyle focení využívám přirozené světlo, je dobré se domluvit na době, kdy je v místnosti, kde focení preferujete, nejvíce světla, což se odvíjí dle orientace pokojů na světové strany.

Jsou místa, která jsou pro rodinné lifestyle focení využívána častěji, než jiná. Fotím především v dětském pokoji, který mají rodiče pro malé miminko připraven do posledních detailů a bývá to taky jeden z nejsvětlejších prostorů.

Další oblíbená místa jsou ložnice – zvláště pak fotky na posteli, a samozřejmě obývák – tam se zase často využívá pohovka, různé ušáky a křesla. Fantazii se ale meze nekladou, hledám si zajímavé světlo, které se může objevit kdekoli.

Naprostou klasikou je pak okno, pokud máte v bytě málo místa, nebo málo světla, a nebo jen nechcete být rozptylováni interiérem na fotkách, jednoduše vás postavím k oknu a fotky uděláme u něj.

Pokud máte rádi fotky s neutrálním pozadím, stačí využít zdi a nebo odrazky, kterou si nosím s sebou.

Co si máme obléci?

Tohle je trochu zapeklitá otázka, protože dost záleží také na tom, jak máte barevně laděný interiér. Jednoduchostí to nikdy nezkazíte.

Bílá, či světlá trička neutrálních či pastelových barev bývají dobrou volbou. K tomu zvolte neutrální spodní část oděvu, ať už se bude jednat o džíny, lněné kalhoty apod.

Maminky a malé slečny si mohou vzít i oblíbené šaty, jemné materiály podpoří něžnost vašeho miminka. Jen doporučuji to příliš nepřehánět se vzory a nápisy, ať neodvádí pozornost od vás samotných.

Můžete si také nachystat více variant a já vám pomohu vybrat na místě tu nejlepší. Spoustu inspirace najdete také na mém oblíbeném pinterestu.

A obuv? V naší zemi není zvykem chodit doma v botech a přiznejme si, fotogenických pantoflí a papučí moc není. Ponožky taky nevypadají úplně nejlépe, takže ideální je být naboso.

Alespoň se sladíte s malým miminkem, jehož malé nožičky určitě budete chtít mít na fotkách zachyceny.

K úpravě vlasů a líčení si můžete něco přečíst v úvodu jednoho z minulých článků, ale popravdě, maminky, v šestinedělí budete možná rády, pokud si stihnete umýt vlasy, takže hlavně pohodlí a žádný stres!

Jak nachystat miminko?

Je dobré udělat co nejvíce proto, aby bylo co nejspokojenější, takže plné bříško a čistá plenka je určitě základ🙂

Samozřejmě, nakojit, přebalit, uspávat, to vše můžete dělat i v průběhu focení. Velkou výhodou je, že nemusíte nic balit s sebou, jste přece doma a vše máte po ruce!

Svého drobečka oblečte jednoduše, skvělou volbou je bodýčko s krátkým rukávem ve světlých barvách, dobré je mít čistě bílou plenku, někdy totiž vzor prosvítá přes oblečení.

Je fajn mít nachystán také nějaký pléd, dečku či šátek, prostě něco, co má neutrální barvy a nekrčí se a můžeme to využít jako podložku při focení samotného miminka.

Focení v přátelském duchu

Budu se snažit dělat vše proto, aby focení bylo co nejvíce pohodové pro všechny a k tomu patří ještě jedna věc… Jedna z prvních otázek, kterou vám po příchodu položím, bude: „Můžeme si tykat?“

Nepovažujte mou nabídku za neuctivou. Tykání má vliv na uvolněnost atmosféry. Navíc, malým dětem automaticky tykám a pak si při komunikaci musím dávat pozor na přechod vykání a tykání.

A přesně tu pozornost bych raději věnovala na sto procent vznikajícím fotografiím.

 

Pokud se budete cítit komfortněji, můžeme samozřejmě zůstat u vykání, jde mi hlavně o to, abyste se cítili co nejlépe.

Netrapte se s velkým úklidem!

Interiér sice na fotkách vidět půjde, ale nejsem kontrola z hygieny.

Fotit budu na několika místech, je fajn je mít dopředu trochu rozmyšlené a nachystané, ale opravdu nemusíte kvůli mne pobíhat po celém bytě s prachovkou a různými leštidly. 

Budu se soustředit hlavně na vás a ne na to, zda máte zaprášené poličky🙂 Takže si odpočiňte, pokud vám to miminko dovolí, a ušetřený čas věnujte raději sobě.

Teď už víte, jak se nachystat, než k vám přijdu. Budu se na vás moc těšit!

A pokud ještě nemáte zamluvený svůj termín a lifestyle focení vás zaujalo, můžete se objednat níže.