Snová fotografka

co dělá

Snová fotografka

Neobyčejná fotografie v mém podání.

Co si mám představit pod snovými fotografiemi? V čem se liší od těch běžných? Je snové focení jen fantasy? To jsou otázky se kterými se často setkávám.

Proto jsem se rozhodla napsat, co znamená snové focení v mém podání.

Proč snové focení?

Dlouho jsem uvažovala, jak nazvat fotografie, které nejsou pouhým zaznamenáním reality. Fantasy? Moc úzká škatulka, vždyť  fotím i jiné žánry, ráda se inspiruji historií, obrazy či jen náladou. Tudy cesta nevedla. Zároveň jsem chtěla, aby název vystihoval atmosféru, kterou mé fotky mají.

Když si zadáte do googlu snové fotky, často vám vyjednou fotky se specifickou atmosférou… mléčné pozadí, opar, magické světelné efekty. To, co v realitě běžně nevidíte a co vzniká díky vlastnostem objektivů a speciálním světelným podmínkám (nebo také v grafických editorech). Tento typ fotek mám moc ráda, protože navozují určitou náladu, nejsou jen popisné.

kněžka foukající do pampelišky

Snová fotka má prostě atmosféru. Pampeliška byla dodána až v postprocesu. Má pro klientku speciální symbolický význam, ale v té době již pampelišky nebyly nikde k nalezení, proto jsme se uchýlila k drobné montáži.

Plním vaše sny

A to je další důvod, proč mou tvorbu ráda nazývám snovou. Mé fotky jsou hlavně o plnění snů samotných, a to na několika úrovních.

  •  Plním sny ostatním. Ať je to vystižení vnitřního já, transformace do oblíbené postavy, cestování časem do rámů starých obrazů nebo podpora vysněného podnikání netradičním vizuálem. Váš sen se prostřednictvím mých fotografií zhmotní v této realitě.
  • Žiju svůj vlastní sen. Od dětství po vysokou školu jsem ráda kreslila a malovala, ilustrovala úryvky oblíbených pohádek a knih, nebo převáděla na papír vnitřní vize.

Malování mne bavilo, ale chyběly mi dovednosti, aby výsledek vypadal, jak jsem chtěla. Snová fotka je pro mne novou možností, jak uvést v realitu něco, co není v našem životě běžné, jak vdechnout život neskutečnému, jak vyprávět příběh, který byl jen v představách.

Jak se liší snová fotka od běžné?

Je to jednoduché, snová fotka není limitována realitou. Přesto se vždy snažím, abych maximum z vaší či mé vize zachytila už na skutečné fotce. Zbytek pak dotvářím v postprocesu pomocí úprav a manipulací, jako by se jednalo o obraz.

A v čem se liší snové focení od fantasy? Někdy se neliší vůbec, jen jsem chtěla, aby mé fotky nebyly spojené jen s fantasy žánrem, ale spíše s fantazií jako takovou. A kde se naše představivost projevuje více, než ve snech?

O cestování skrze obrazy

Povím vám jeden můj sen.

Byla jsem v galerii s obrazy (takový běžný sen studentky dějin umění). Ty obrazy ovšem nebyly obyčejné,  dalo se do nich vstoupit. Mohli jste do nich vejít a procházet se dále krajinou, cestovat v ní. A pak zase vystoupit ven a podívat se do dalšího obrazu. Dodnes si pamatuji křik racků na mole jedné maríny nebo neuvěřitelnou žluť obilných klasů na cestě letní krajinou.

Prolínání fotky se sny a obrazy mne přitahuje. Miluji tuhle symbiózu a snové focení je pro mne propojením všecho, co mám ráda – focení, umění, historie, symbolismu, přírody a módy.

Skrze své fotky vás beru na cestu do mých a vašich snů. Nechte se vést a zasněte se také.

PS: Budu ráda, když mi dáte vědět, jak se vám článek líbil a zda vám odpověděl i na vaše otázky. Pokud máte ještě něco na srdci, ptejte se!

PS 2: Pokud vás zajímají články a novinky nejen o snovém focení, stačí se zapsat dole na stránce k odběru novinek.