Kolo roku v hudbě: Litha I – Svatojánské ohně

Kolo roku v hudbě

Litha I - Svatojánské ohně

Máme za sebou letní slunovrat i svatojánskou noc a já se rozhodla, že tímto krásným časem, kdy já sama vstupuji do dalšího roku svého života (na letní slunovrat jsem se narodila), začnu seriál Kolo roku v hudbě.

 

Cyklus přírody je totiž nekonečnou inspirací pro mnohé umělce. Nejen pro malíře, fotografy, ale i pro básníky a hudebníky. Jen propojím věci, které mám ráda. Ostatně i písně mne inspirovaly k některým fotografiím k svátkům Kola roku. 

A tak se vydejte na cestu solárním i lidovým rokem lemovanou barvami a emocemi, jaké může stvořit jen hudba.

 

 

Nevím, jak vy, ale já si ráda tvořím playlisty pro různé nálady. Hudba je pro mne médiem, které mi víc než cokoli jiného pomáhá naladit se na konkrétní energii či emoci.

A tak mám svůj playlist i pro Kolo roku a právě o ten se s vámi během celého jednoho roku podělím. Začněme svátkem Litha. Jelikož se k tomuto svátku vážou dvě témata – slunce (oheň) a voda, rozdělila jsem povídání do dvou článků.

Písně k Svatojánu

Ráda hledám v písních odkazy na staré zvyky, na nálady typické pro určitá období, ale třeba i atmosféru, která mi osobně k daným svátkům sedí, i když to autoři třeba ani nezamýšleli.

První část písní se bude vázat k svátku svatého Jana a svatojánským ohňům, kolem kterých se tancovalo. Živý oheň, který se zapaloval po staru třením dřeva (často tvrdého dubového o měkké lipové), měl přinést zdraví, plodnost a ochranu.

Tanec dívek a chlapců okolo ohňů si můžete vychutnat hlavně v písních Toma Kočka Tanečnice a Dokola.

 

Obě písně by se klidně mohly vázat i ke svátku Beltaine, zvláště Tanečnice, protože zmiňuje boha pastevců  – Velesa. Beltaine je dalším ohňovým svátkem, kdy navíc bylo prováděno rituální vyhánění dobytka na pastvu. 

Oslavy u svatojánských ohňů ostatně velmi připomínaly ty Beltainové, proto jsem Tanečnici zařadila i zde a v mém playlistu je na pomezí těchto dvou období.

V obou písních se objevuje mystická hora vsetínských Beskyd, Tanečnice, na které se prý prováděly pohanské obřady.

U písně Dokola si všimněte zmínky o dubovém a lipovém ohni a vzpomeňte, jak se rozdělával tzv. živý oheň.

Křehká přírodní poezie Jana Skácela a hudba inspirovaná lidovými písněmi se snoubí v albu Hradišťanu O slunovratu, které vás provede celým rokem. O tomto albu v mém seriálu uslyšíte opravdu hodně (stejně jako o hudbě Tomáše Kočka).

V písni Na Slunci dostává prostor téma slunce a ohně a také velice poeticky lásky. Na albu O slunovratu zastupuje měsíc červenec a pomalu se v něm posouváme směrem ke žním. Přesto je v něm ohlas oslav letnic a svatojána.

….

Když jsi ruce zvedla,
zakroužil smolný dým

tak hoří dřín, tak modřín v ohni praská,
uťatý smrček, jenom břízka ne.
Tak mokrým dřevem prohořívá láska,
dříve než plamen k slunci vyšlehne.

Z básně Jana Skácela, Na slunci.

…..

A nakonec si ještě můžete skočit „do tanca“ se dvěma Svatojány v podání Toma Kočka a jeho orchestru a nebo Hradišťanu.

Dnes jsem se s vámi podělila o písně, které se váží k svátku svatého Jana, nebo slunovratu a hlavně k obřadním ohňům, které se v tyto svátky zapalovaly. V další části se podíváme na druhý významný živel tohoto svátku, vodu.

Budu ráda, když mi dáte vědět, zda vás dnešní inspirační hudební okénko bavilo.

Máte sami písně, které pro vás mají atmosféru letního slunovratu a nejsou tady zmíněny?
Napište mi jaké, ráda si rozšířím obzory.

……………………..

Multisensorická výstava Kolo roku

PS: aktuálně na léto chystáme výstavu mých vybraných fotografií z Kola roku a parfémů Kateřiny Novákové 8 tváří bohyně v Arboretu Nový Dvůr. Výstavu ještě doplní bylinky z rituálních čajů Renáty Jahodové k jednotlivým svátkům Kola roku.

Tomu říkám multismyslové potěšení! Třeba nakonec i na tu hudbu dojde. Budu vás včas informovat na sítích, případně se níže přihlašte k odběru newsletteru.